About 15 km east of Tra Vinh City (going to Duyen Hai District) on Highway 53 is Kim Hoa commune, Cau Ngang district with a large population of Khmer ethnic people, where it had a Tét Trà Cuôn cake famous. It is specialty cake not only famous in the country but also in outside the country ago 20 years.
Ngày Tết miền Miền Tây không thể thiếu Bánh Tét, có lẻ vì lẽ đó mà món Bánh Tét Trà Cuôn ra đời. Trước kia Bánh Tét Trà Cuôn chủ yếu phục vụ cho bà con trong khu vực Trà Vinh, nguyên liệu được chọn lựa rất kĩ càng: từ nguyên liệu nếp, đậu xanh, Thịt, Trứng như thế nào cho ngon nhất, đặc biệt là sự khác biệt so với các loại bánh Tét về màu sắc của bánh là làm từ lá Bồ Ngót tự nhiên mà nơi không có.
Tết holidays in Vietnam must indispensable to have Tét cake, perhaps this is reason why Tét Trà Cuôn cake was born. In the past, Tét Trà Cuôn cake was mainly served to people in Tra Vinh, materials were carefully selected: glutinous rice, green beans, meat, eggs for the best, especially different color from with other Tét cake on are Tét Trà Cuôn cake is its color made from natural leaves that are available.
Located
on Highway 53 is many shops of Tét Tra Cuon cake for customers to travel Ba Dong sea, or
passengers on the line passenger cars. The shops are always crowded with
buyers, where convergence of Tét Cuon cake is popular with many the name brand:
Hai Lý, Như ý, Ba Loan ....
Bánh tét ngon, dùng được lâu có khi tới 7-8 ngày
phụ thuộc rất nhiều vào công đoạn gói, chọn nguyên liệu và hấp bánh. Nhân bánh tét đặt ở trung tâm đòn bao xung
quanh bởi một lớp nếp dày vừa phải. Người gói phải khéo léo, giữ vững đòn
thành hình trụ tròn, lạc gói phải phơi cho ráo nước mới dai chắc, buộc vừa đủ
chặt đều tay để bánh không bị bung ra và thấm nước khi nấu. Có vậy bánh mới giữ
được lâu và giữ được hương vị đậm đà.
Delicious cakes, long lasting up to 7-8 days depending on
the package, select materials and steamed cake. Multiply the center of the
stick wrapped in medium size sticky rice. The packer must be skillful, keep the
ball in a cylindrical shape, the bag should be exposed to the new dangled
drainage, tie just enough to keep the cake off the cake and absorb water when
cooking. So the new cake can hold long and keep the flavor strong.
Hiện nay bánh tét Trà Cuôn có được bán với nhiều loại
khác nhau như: Bánh
Tét Lá Cẩm, Bánh Tét Chuối, bánh tét nhân thịt heo, đậu xanh, hột vịt muối với trọng lượng mới cái
bánh từ 700 - 750gr/bánh.
At present, Tét Tra Cuon cake is sold in many different
kinds such as: Tét Trà Cuôn with violet leaf, Tét Trà Cuôn with banana, Tét Trà
Cuôn with pork, Tét Trà Cuôn with green beans, Tét Trà Cuôn with salt duck's
egg having a weight of cake from 700 - 750gr/cake.
Quý khách đến Trà Vinh hãy nhớ thưởng thức hương vị bánh tét Trà Cuôn nha!
You come to Tra Vinh to remember tasting of Tét Tra Cuon cake!
Không có nhận xét nào:
Đăng nhận xét